Saturday, 29 September 2012

SMAP BENTONG: PERTEMUAN PENUH BERMAKNA BAGI PENGHUNI


 
Pengetua SMAP Bentong, Karudin Kamarul Zaman ketika berucap di majlis.
 
Ketika berucap dalam majlis penubuhan Hari Ibu Bapa Sekolah Menengah Agama Persekutuan (SMAP), Bentong, Pahang 14 September 2012 lalu, Pengetua cemerlangna , Tuan Karudin Kamarul Zaman berharap antara lain “kerjaama erat antara ibu bapa dan guru sekolah  bukan saja bermakna tapi sangat bermakna , terutama dalam memberikan idea bernas untuk membngunkan sekolah.”
Inilah apa yang kita sebut “keywords” bagi pembangunan sekolah berasrama penuh SMAP ini. SMAP Bentong adalah sekolah agama ketiga bertaraf persekutuan yang disediakan kerajaan selepas SMAP Kajang di Selangor dan Labu di Negeri Sembilan.  Di SMAP Bentong, jumlah pelajar yang menghuni sekolah adalah sebanyak 168 orang berdasarkan statistik sekolah dan ini tentunya akan bertambah setiap tahun.

Bebarapa orang penjaga pelajar yang ditemui dalam majlis perjumpaan Hari Raya dan Mesyuarat Agung PIBG 2012, 14 September lalu melahirkan rasa puasnya kerana anak-anak mereka berjaya ditempatkan di sekolah berasrama penuh ini.
Kata seorang, “Yang lebih penting ialah sekolah dlengkapi dengan pendidikan agama yang amat kita perlukan untuk menjamin mutu pelajaran dan sahsiah mereka. “
 
Barisan J/K PIBG SMAP Bentong yang baru dipilih.

Namun ada pula yang melihat kawasan sekitaran secara bandingan kurang kondusif untuk belajar. “Saya melihat di kedua-dua SMAP Labu dan Kajang, kawasan sekolahnya dekat dengan Bandar. Misalnya Labu dekat dengan Seremban dan Kajang berada di tengah-tengah Kajang, malah dekat dengan perumahan elit Kajang Country Heights. Jadi ini memudahkan pelajar yang mahu mencari keperluan sekolah dan peralatan yang mereka erlukan,” katanya.
Menurutnya lagi di Bentong kawasan ini dikelilingi kebun kelapa sawit, di tengah-tengah Gugusan Ladang Permaga 1, 2 dan 3. Tidak ada masalah bagi pelajar dari luar Bandar, tapi bagaimana dengan anak-anak yang dilahir dan dibesarkan dalam keluarga yang tinggal di Bandar. Ini satu kejutan budaya buat mereka.”

Seorang lagi penjaga berasa kurang senang bila mendengar  wujudnya kompleks penjara Bentong di kawasan sekitar. “Risau juga saya Manalah tahu kok..kok..” Dia tak mengabiskan kata-katanya.
 
Antara yang hair dalam mesyuarat pertama PIBG SMAP Bentong.
 
Namun umumnya seperti yang ditekankan Pengetua Cemerlang SMAP Bentong ini, pandangan bernas itu akan diambil kira dan “amat bermakna.” Panjang juga ucapan Pengetua dan tentunya elemen keselamatan, pelajaran  dan kesahsiahan pelajar diberikan fokus utama. Baginya cabarannya amatlah  besar menunggu pasukannya namun dengan berkat kerjasama guru dan ibu bapa pelajar semuanya akan mampu diselesaikan.
 
Kawasan Persekitaran SMAP Bentong dengan bangunan dan lapangan parkir yang  tip-top

Dalam seminggu dua ini, bukan tidak mungkin ada pelajar yang mahu pulang sahaja daripada meneruskan pelajaran di tempat yang mungkin dianggapnya terlalu ulu. Barangkali ada pelajar yang sudah pun menamatkan “persekolahan”nya di situ setelah hanya seminggu menghuni bangunan indah di tengah-tengah gugusan Permaga ini.
Barangkali pulu guru kaunselor sekolah ini, Mohd. Fazil Hj. Yahya sedang bertungkus lumus memberi nasihat kepada pelajar yang masih lagi “rindu rumah sendiri di tengh-tengah kota” atau “menangis setiap malam tiba bila melihat mereka dikepung oleh pokok-pokok sawit.”

Persoalan kejiwaan dalam kalangan pelajar yang rata-rata masih di Tingkatan 1 ini amat rumit, malah guru kaunselor akan terpaksa  menyelesaikan masalah yang lebih mempincikan persoalan peribadi dan hubungan jauh dari ibu bapa.” Aptah lagi jika guru kaunselor itu belum mempunyai banyak pengalaman menasihat, jika beliau masih muda usia.
Memang amat mencabar. Daripada tiga buah sekolah agama persekutuan hanya baru di SMAP Bentong yang berupa kawasan baru, jauh dari hiruk-pikuk kota. Daerah yang baru membangun ini sekitar setengah jam perjalanan dari Bandar Bentong dan merupakan jalan aternatif dari Lebuhraya Karak ke Kota Bahru dan Kuala Lipis.

Kompleks sekolah tip-top, serba baru lengkap dengan padang permainan,  pusat pentadbiran, dewan serbaguna, kantin, surau, malah pusat kawalan 24 jam. Dari kejauhan panoramanya saujana mata memandang dengan hijauan pokok-pokok sawit berbukit-bukau.  Bagi pencinta alam suasana sekitaran memukau dan barangkali kawasan ini amat ideal untuk dijadikan tempat tinggal.
Seorang pesara kerajaan yang turut hadir  menjelaskan “seronoknya saya apabila telah tiga kali ke SMAP ini. Katanya, “Saya tak kisah kalau perlu dtang setiap minggu ke sini, kerana kawasan sekitar amat menggembirakan saya.” Barangkali pesara ini pernah tinggal di kampong pada suatu ketika dahulu, walaupun kini dia telah menetap di Kuala Lumpur. Pesara ini mengikuti penjaga anaknya yang baru dua minggu menjadi penghuni asrama.

Begitulah suasana di SMAP Bentong Jumaat lalu. Ada dua majlis berasingan tetapi sebenarnya menurut Pengetua “dua dalam satu.” Pertama majlis perjumpaan Hari Raya Sekolah sementara majlis satu lagi adalah mesyuarat agung penubuhan Persatuan Ibu Bapa SMAP Bentong bagi membentuk Jawatankuasa PIBG menggantikan J/k Penaja.
Encik Zulkifli Abdullah telah dipilih semula menerajui PIBG. Sebelum ini beliau adalah Pengerusi Penaja. Jawatankuasa turut memilih 1 orang anggota Jawatankuasa kerja, enam daripadanya dari kalangan ibu bapa  dengan dua orang audit. Dalam ucapan penangguhan setiap anggta yang dipilih telah memberikan ikrar untuk membina dan memajuka sekolah berasrama penuh, yang perama di luar Bandar, ini sebagai sebuah sekolah menengah agama yang cemerlang, standing dengan di Kajang dan Labu. Dan hasrat itu dikongsi beberapa ibu bapa yang turut memberikan pandangan  paa ucapan penangguhan.

Pengetua Karudin Kamarul Zaman  tidak akan berseorangan dalam memikul tugas berat ini dan bumi Memparga akan membuka tamadun mini baru para warga pelajar dan penduduk Felda sekitar. Komuniti pelajar muda Memperga SMAP Bentong yang pada hari ini berjumlah 168 akan bertambah  mungkin 10 kali ganda dalam tempoh satu dekad yang akan datang. (Catatan Pena Kembara). 

3 comments:

 1. Terima kasih kerana memberikan sedikit gambaran tentang sekolah yang serba baru ini. Saya rasa saya sangat memahami perasaan pelajar-pelajar yang mungkin terkejut berada di kawasan pedalaman untuk belajar. 7 tahun yang lalu itulah perasaan yang sama saya rasakan apabila mendapat tawaran di SBP yang sama juga ulunya.

  Tapi walau ulu macam mana sesuatu sekolah itu, yang memajukan sekolah itu bukan lah sekadar bangunan dan "lokasi" tetapi orang yang berada di dalamnya. itulah yang memberikan perbezaan. bagi saya kawasan pedalaman seperti ini sangat bagus untuk pelajar fokus dalam pelajaran kerana gejala fly amat kurang dan udara yang bersih amat sesuai untuk otak yang dahagakan ilmu.

  Jadi kepada sesiapa yang mendapat sekolah ini, cabarlah diri anda untuk tinggal di suasana seperti ini. saya rasa sangat bagus untuk membuang ego seseorang

  *saya tidak menyesal menjadi warga SBP :D. pengalaman yang sangat berharga

  ReplyDelete
 2. oh dah siap ke sekolah tu.kt kawasan felda tu

  ReplyDelete
 3. Alhamdulilah... Sangat berterima kasih dgn maklumat yg diberikan

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MUST-READ BLOGS

REFLECTIONS

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).