Saturday, 6 September 2008

TOKOH ADAT PERPATEH NORHALIM IBRAHIM BERPULANG MENEMUI PENCIPTANYA


Norhalim Ibrahim (kanan ) bersama Datu-datuk adat di Chengkau sewaktu penggambaran episod Jejak Bahasa DBP-TV3 tahun 2001


Norhalim berkisah tentang perlantikan Undang Rembau yg pertama dalam kolum "Sembang-Sembang yang disiarkan dalam Utusan Zaman

Curator Muzium Adat Jelebu meninggal

REMBAU 5 Sept. - Pakar rujuk adat dan budaya negeri, Profesor Norhalim Ibrahim, 64, meninggal dunia akibat sakit jantung di Hospital Pakar Seremban, petang semalam.
Allahyarham yang juga Kurator Muzium Adat di Kuala Klawang, Jelebu menghembuskan nafas terakhir pada pukul 5.45 petang.
Menurut adiknya, Norzali Ibrahim, 57, abangnya telah dimasukkan ke hospital itu sejak 26 Ogos lalu kerana sakit yang dihidapinya.
Bekas pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM) itu adalah juga anggota Jawatankuasa Penyelidikan Budaya Negeri Sembilan.

Buku Glosari Adat Negeri Sembilan tulisan Norhalim Ibrahim, tajaan Perbadanan Perputakaan Negeri Sembilan.

Allahyarham juga dianggap tokoh sejarah, adat, budaya dan warisan Negeri Sembilan kerana banyak menghasilkan buku, artikel dan sebagainya.
Di samping itu Allahyarham juga banyak menyumbang artikel kepada akhbar Utusan Malaysia melalui ruangan Adat Perpatih yang diwujudkan setahun lalu.
''Beliau merupakan pakar rujuk adat dan sentiasa mahu memartabatkan adat serta budaya negeri ini kepada umum. Allahyarham adalah penyelidik kental dalam adat perpatih," kata Ketua Biro Utusan Malaysia Seremban, Ainol Amriz Ismail.
Antara orang kenamaan yang menziarahi jenazah Allahyarham ialah Undang Luak Rembau, Datuk Lela Maharaja Datuk Muhamad Sharif Othman dan Tunku Besar Tampin, Tunku Syed Razman Tunku Syed Idrus.
Sementara itu, Pengarah Muzium Negeri, Shamsuddin Ahmad berkata, Allahyarham banyak menghasilkan buku mengenai sejarah adat dan budaya Negeri Sembilan.
''Allahyarham adalah seorang yang tidak lokek memberi ilmu, pandangan dan sentiasa bersedia bekerjasama untuk membuat penyelidikan mengenai sejarah, adat dan budaya Negeri Sembilan," katanya.
Penghulu Luak Ulu Muar, Datuk Seri Maharaja Khalid Bongek pula berkata, sumbangan besar Allahyarham ialah membuat penyelidikan terutama mengenai Adat Perpatih dan sejarah Negeri Sembilan.
''Kali terakhir saya berjumpa Allahyarham ialah semasa beliau membentang kertas kerjanya bertajuk Institusi Beraja di Negeri Sembilan di Dewan Merdeka, Rembau pada 29 Jun lepas," katanya.

Buku "Negeri Yang Sembilan" mendapat kritikan positif daripada Tan Sri Prof. Khoo Kay Kim dan Prof. Dato' Shamsul Amri Baharuddin (UKM).
Allahyarham meninggalkan seorang isteri, Aiani Sudin, 40-an dan lima anak serta empat orang cucu.
Jenazah Allahyarham dibawa pulang ke rumah ibunya di Kampung Mulia, di sini, dan dikebumikan di tanah Perkuburan Islam Pekan Rembau sebelum solat Jumaat. (Utusan Malaysia, 6 eptember 2008).

Komen:
Seorang tokoh budaya dan mantan pensyarah Universiti Putra Malaysia (UPM)yang gigih menggali sejarah silam tentang Adat Perpatih. Saya amat mengagumi semangatnya untuk mengetengahkan sistem adat ini tanpa prejudis sejarah.fakta adat dan sejarahnya dengan menyisihkan mitos seboleh mungkin menjadi pegangannya ketika menulis. Bebarapa buah buku adat dihasilkannya, terutama dengan Fajar Bakti, antaranya "Negeri Yang Sembilan", Sejarah Linggi" dan "Perkahwinan Adat". Masih segar dalam ingatan bantuannya kepada program Jejak Bahasa DBP-TV3 di Negeri Sembilan. Beliau pakar rujuk untuk episod Negeri Sembilan untuk bidang adat dan perkahwinan. Beliau dibantu seorang lagi budayawan Abd. Latiff Rahman di Lubok China untuk penggambaran kehidupan komuniti Orang Asli di Bukit Kendong pada tahun 2001.

Norhalim adalah dari suku Batu Hampar, Rembau yang menurut sejarahnya menjadi tempat tinggal Datuk Leteh, yang datang dari Minagkabau untuk menjaga orang Minang di rantau Minang ini.

Buku terakhirnya ialah "Glosari Adat di Negeri Sembilan" yang diterbitkan pada tahun 2002, tajaan Jabatan Perpustakaan Negeri Sembilan.

1 comment:

  1. TAKZIAH daripada saya untuk keluarga Allahyarham Norhalim.Beliau adalah pensyarah penyelia saya sewaktu praktikum awal tahun 1980-an di UPM Serdang.Semoga roh Allahyarham ditempatkan di kalangan orang yang soleh. Selain beliau, Puan Normah menjadi pensyarah penyelia saya bersama beliau yang mana telah juga kembali ke rahmatullah. Didoakan Allahyarham dan Allahyarhamah dihimpunkan roh mereka di kalangan orang-orang soleh juga..Amin.Al-Fatihah.

    Dpd; Dr Rajiee Hadi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MUST-READ BLOGS

REFLECTIONS

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).